De bommenwerpers

Na jaren op het Lauwersmeer gezocht te hebben, kwamen we in 2018 tot onze verrassing een Wellington bommenwerper tegen op de Noordzee. Naar aanleiding van een haker van vissers zagen we op de sonar een zeer kleine onregelmatigheid. Toch maar even op gedoken en het bleek het landingsgestel van een Vickers Wellington bommenwerper. Deze ligt deels uit elkaar en op de kop op de bodem, voor een groot deel onder het zand.

Los van het type toestel willen we nog graag het toestel zelf identificeren. Staat komende tijd hoog op de agenda. Delen van de vleugels en twee motoren zijn al in beeld gebracht.

Binnen het Lauwersmeer worden nog verschillende vliegtuigen vermist.

De "Lancaster"

In de Tweede Wereldoorlog vlogen de Lancasters vanaf 1942 156.000 missies en wierpen ze voor 608612 ton aan bommen, dankzij hun enorme laadvermogen. Er zijn in totaal 3.249 Lancasters verloren gegaan. De Lancaster met het grootste aantal missies op zijn naam vloog er 139, en werd uitgerangeeerd in 1947. Het toestel is vooral beroemd geworden door deelname aan operatie Chastise in 1943. Verder is de Lancaster verantwoordelijk voor het zinken van het Duitse slagschip Tirpitz. De Lancaster werd doorontwikkeld tot de Avro Lincoln, ook wel bekend als de Lancaster IV en V. Twee toestellen werden na de oorlog gebruikt in de Luchtbrug naar Berlijn.

De "Bristol Blenheim"

Toen de Bristol Blenheim bommenwerper in 1937 door de RAF in gebruik werd genomen, betekende dit voor de Britse vliegers een enorme vooruitgang - de Blenheim Mk I presteerde veel beter dan de 290 km/u snelle Hind tweedekker die hij moest vervangen. Hij liet zelfs de meeste jagers uit die tijd - veelal tweedekkers - achter zich. De driezits-bommenwerper Bristol Blenheim , die aanvankelijk was ontwikkeld als de Type 142, een snel achtpersoons-passagiersvliegtuig, maakte in april 1935 zijn eerste vlucht. De Type 142 was als snel zakenvliegtuig besteld door krantenmagnaat Lord Rothermere en had de benaming 'Britain First' gekregen.

De "Halifax"

De Handley Page Halifax was een viermotorige bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt. Er zijn ongeveer 6100 Halifaxes tijdens de oorlog gebouwd. Hij werd gebruikt door Britse, Poolse, Franse, Australische, Canadese en Nieuw-Zeelandse squadrons. In Verenigd Koninkrijk heeft hij gevlogen voor de Bomber Command en de Coastal Command.

Het vliegtuig wordt veel vergeleken met de veel bekendere Avro Lancaster, die in het begin sneller was dan de Halifax. De draagkracht van beide toestellen was ongeveer hetzelfde.