Verzonken waddeneiland ontdekt

Verzonken waddeneiland Moenkelangenoe ontdekt

DVHN | Gepubliceerd op 19 april 2012, 10:00

Laatst bijgewerkt op 19 april 2012, 10:07

GRONINGEN - De Stichting Verdronken Geschiedenis denkt dat ze het verzonken waddeneiland Moenkelangenoe heeft ontdekt. De stichting onderneemt donderdag een expeditie naar de plek van het eiland met wetenschappers, politici en ondernemers. De stichting vermoedt dat Rottumeroog het laatste restant is van dit eiland.

Moenkelangenoe, dat ook bekend stond als Monnikenlangenoog, werd begin 15{+e} eeuw voor het eerst genoemd. Het was tussen de 12 en 15 kilometer lang en er stond een dorpje. Tussen 1400 en 1570 breekt dit eiland in twee stukken: de eilanden Rottumeroog en Bosch. Bosch verdwijnt later ook in de golven.

De stichting kwam Moenkelangenoe op het spoor tijdens haar zoektocht naar Bosch.

Zie ook:

Waddeneiland spoorloos verdwenen

De observatietoren op Rottumerplaat

De observatietoren op Rottumerplaat

Wikimedia

Toegevoegd: vrijdag 20 apr 2012, 11:02

Een groep wetenschappers, politici en ondernemers is gisteren naar de plek gegaan waar vermoedelijk ooit het waddeneiland Moenkelangenoe heeft gelegen. De wadlopers moesten het doen met de verbeelding, want niets herinnert aan dit verdronken land voor de Groningse kust.

Moenkelangenoe was volgens kronieken een eiland tussen Schiermonnikoog en het Duitse Borkum. Op de plaats waar nu Rottumeroog en Rottumerplaat liggen, zou tot zo'n 700 jaar geleden een 12 tot 14 kilometer lang eiland hebben gelegen.

Voor Karel Essink van de stichting Verdronken Geschiedenis, was het geen verrassing dat het eiland helemaal geen sporen heeft nagelaten. "Zand is voortdurend in beweging, geen korreltje blijft eeuwenlang op zijn plaats liggen."

Vee

Indirect dankte het eiland zijn exotisch klinkende naam aan zijn bewoners, vooral monniken. Aanvankelijk zou het Monnikenlangenoog hebben geheten.

Moenkelangenoe had een economische betekenis in de regio, zegt Essink. "Er was veehouderij. In de zomer werd er vee naartoe gevaren, zoals dat vroeger ook gebeurde op de andere Waddeneilanden."

De economische belangen waren volgens de kronieken zelfs aanleiding tot een 'oorlog' over de bezitsrechten van het eiland tussen de Groningse dorpen Eenrum en Uithuizen. In de veertiende eeuw was Moenkelangenoe in het bezit van de kloosters Rottum en Oldeklooster, beide op het Groningse vasteland.

Lessen trekken

De bewoners sloegen op de vlucht, toen de zee het eiland opslokte, zegt Essink. "Ze waren machteloos, in die tijd had je nog geen buldozers om een zeewering te maken."

De bedoeling van het bezoek was volgens Essink om de deelnemers de "dynamiek te laten ervaren" van het Wad. "We kennen de geschiedenis van het gebied onvoldoende. Het is belangrijk om er meer van te weten en lessen te trekken uit het verleden, onder meer voor onze kustverdediging."