Nederlandse WO2 onderzeeer gevonden

Sportduikers hebben in de Zuid-Chinese Zee bij Borneo een Nederlandse onderzeeër teruggevonden die is vergaan tijdens de slag om Nederlands-Indië. De Hr. Ms. K XVI verging in 1941 met 36 mensen aan boord.

Het wrak werd teruggevonden na een tip van een lokale visser. De onderzeeër kon worden geïdentificeerd nadat een team met duikers uit Australië en Singapore kenmerken had ontdekt die alleen voorkwamen op Nederlandse duikboten.

Hr. Ms._K_XVI

De locatie van het schip wordt geheimgehouden, omdat het om een zeemansgraf gaat. Duikers wordt opgeroepen het wrak met rust te laten.

Kerst 1941

De K XVI moest Nederlands-Indië beschermen tegen de Japanse invasie. De bemanning wist in de kerstnacht van 1941 nog een Japanse onderzeebootjager tot zinken te brengen. Een dag later werd de duikboot geraakt door een torpedo van een Japanse onderzeeër.

"We zijn de bemanningsleden in al die jaren van vermissing nooit vergeten", zegt bestuurslid Katja Boonstra-Blom van het Comité Nabestaanden Onderzeeboten 1940-1945. Haar vader was opvarende op de K XVI en kreeg op de dag dat hij uitvoer van zijn vrouw te horen dat zij zwanger was. "We zijn ontzettend blij en dankbaar voor alle steun van iedereen die heeft bijgedragen aan de vondst."

Defensie overlegt nog met de nabestaanden over een laatste eerbetoon. De vondst komt net op tijd voor de 70-jarige herdenking van de aanval.

Nog één vermist

In totaal vergingen in de Tweede Wereldoorlog zeven Nederlandse duikboten tijdens gevechten. Zes werden aangevallen tijdens patrouilles, de zevende werd geraakt tijdens een bombardement op de haven van Surabaya.

Lange tijd ontbrak elk spoor van de duikboten, maar sinds de jaren tachtig werden vier wrakken teruggevonden, vooral dankzij inspanningen van nabestaanden. Ook naar de K XVIwerd al jaren gespeurd door vrijwilligers.

De enige duikboot die nu nog niet gelokaliseerd is, is de O13. Die verging in ergens in juni 1940 tijdens een patrouille op de Noordzee:

"In 1940 the Dutch submarine Hr.Ms. O13 was already an elderly sub, build in 1928 / 1929. At the start of the war in Holland she was attacked several times by German planes off the Dutch coast. The commander "Lt.Cdr. E.H. Vorster" decided not to surrender the Germans and sailed to England where the sub was placed under British operational control. After some missions south of England she was attached to the international 9th submarine Flotilla in Dundee Scotland".

"On 12 June the O13 departed for its first patrol near the entrance of the Skagerrak between Norway and Denmark. When on 19 June the sub was called back to Dundee she didn´t notify the message. At 2 July a formel announcement of the Royal Dutch Navy in London confirmed the loss of Hr.Ms. O13., she was declared overdue as she failed to return to base. It is not known what happened, most likely she stroke a German mine and sunk with all (34) hands.

Hr. Ms._O_13

This site has been developed in memory off my uncle who lost his life at the age of 18. He was a sailer on board of the Dutch submarine Hr.Ms. O13 when she was lost".

Deze onderzeeboot is verloren gegaan ergens op de Noordzee richting het Skagerrak. Kan in theorie dus overal liggen en ook bij ons voor de deur boven de eilanden..

Zie ook: "Dutch Submarines"