Britse scheepswrakken geplunderd

Britse scheepswrakken geplunderd door koperjagers

MAANDAG, 17 OKTOBER 2011

Duitse kaart met een afbeelding van een zinkende HMS Aboukir In 1914 werden verschillende Britse schepen voor de Nederlandse kust tot zinken gebracht door een Duitse onderzeeër. Tot frustratie van verschillende Nederlandse duik-, sportvis- en natuurorganisaties worden deze schepen al enige tijd geplunderd door koper en bronsjagers. Het gaat om drie schepen die in september 1914 zonken na een aanval van een Duitse onderzeeboot: de HMS Aboukir, HMS Hogue en HMS Cressy.

aboukir-hogue

De wrakken van deze Britse schepen liggen op tweeëntwintig zeemijl afstand van Scheveningen en zijn ook de laatste vijftienhonderd Britse reservisten die bij de aanval van de Duitse onderzeeboot om het leven kwamen. Bij de scheepswrakken wordt tegenwoordig vaak gedoken. Maar niet alleen door onschuldige duikers die van het rijke onderwaterleven rond de wrakken willen genieten. Al jaren wordt er door duikers ook koper en brons van de wrakken gesloopt. Dit tot onvrede van verschillende duik-, sportvis- en natuurorganisaties.

Zo schrijft de Stichting Duik de Noordzee Schoon (DDNZS) op zijn website bijvoorbeeld:

..."De wrakslopers zijn nietsontziend. Eerder hielden ze al huis op een andere Brits oorlogswrak: de Scott. En recentelijk was ook het wrak van de Tubantia aan de beurt, een postboot die eveneens in 1914 zonk. We hebben de wrakslopers als stichting al meerdere malen gevraagd hun praktijken te staken maar dat zijn ze helaas niet van plan".

Volgens de stichting worden er al maanden kostbare metalen van de scheepswrakken gehaald en aan land gebracht. DDNZS heeft hierover contact gehad met de politie: De KLPD vertelde ons echter dat ze er niets aan kunnen doen omdat deze wrakken niet beschermd zijn. Het slopen uit winstbejag is al asociaal, maar dat het ook mag is misschien wel het grootste schandaal.

hms-cressy

Ondergang van de HMS Cressy - Tekening van Henry Reuterdahl, 1916

Verschillende Europese veteranenorganisaties stuurden recent een brief naar de Britse krant Times om aandacht te vragen voor de zaak. De veteranenorganisaties uit Groot-Brittannië, Duitsland, Nederland, Frankrijk, Italië, België en Oostenrijk willen dat de zeemansgaven van de in 1914 omgekomen zeelieden met rust gelaten worden. Protesteren tegen de activiteiten van de plunderaars is een. De plunderaars daadwerkelijk stoppen is een tweede. Omdat de scheepswrakken zich in internationale wateren bevinden hebben ze geen beschermde status en is het voor de autoriteiten moeilijk om op te treden.

Wij als "duikteam Serenity" zijn meer van het fotograveren en filmen en minder van het demonteren of slopen. Zeker niet van oorlogsgraven. Dit stuit ons ook tegen de borst.

Een leuk verhaal is echter onder andere de vondst van "de Kerwood" (een vrachtschip met een complete lading koperbroodjes in het ruim) dat "Duikteam Zeester" ten noorden van Terschelling heeft gevonden. Wij hopen natuurlijk stilletjes ook wel ons wrak met koperbroodjes te ontdekken....