Klaas Wiersma

Op Koninginnedag 2002 heb ik mijn eerst duikbrevet gehaald. Een paar weken later maakte ik mijn eerste duik op de Waddenzee en Noordzee tijdens een Pinksterduiktrip met de Wilhelmina van Piet Greben. Hier ben ik besmet geraakt met het Noordzeeduikvirus en heb sindsdien honderden duiken gemaakt op de Noordzee en vele buitenlandse duikstekken om onderwaterleven en vooral scheepswrakken te verkennen.

Intussen ben ik 2-Sters instructeur bij de NOB geworden en heb diverse specialisaties gevolgd, waaronder Nitrox 1 en 2, wrakduiken, ijsduiken, volgelaatsmasker, onderwaterarcheologie, etc. Ook heb ik een opleiding Normoxic Trimix gevolgd bij de IANTD om veilig te kunnen duiken tot 60 meter en de opleiding GUE Gas Blender om de juiste gasmengsels zelf te kunnen maken. Sinds 2020 heb ik ook het vaarbewijs om een schip te mogen besturen op het binnenwater en op zee.


Ik ben lid van Duikteam Miramar Friesland te Stiens, waar ik clubinstructeur ben. Ook ben ik lid van de Stichting Maritieme Onderzoek (STIMON),Landelijke Werkgroep Onderwater Archeologie (LWAOW) en Stichting Duik de Noordzee Schoon (SDDNZS). Vanaf 2011 tot heden heb ik geregeld aan hun schoonmaak- en onderzoek expedities op de Noordzee meegedaan.

In 2017 hebben Bas Kremer, Bert Kremer, Ernie de Jong en ik Stichting Maritieme Archeologie opgericht om op een semiprofessionele wijze onderwater archeologisch onderzoek te kunnen uitvoeren. Het werkgebied is voornamelijk de oostelijke Wadden. Het grootste project is de zoektocht naar de verdwenen vissersschepen van Moddergat, vergaan in maart 1883 tijdens een zware voorjaarsstorm. We maken hierbij gebruik van het duikschip Firefly van Bas Kremer’s Serenity Diving.

Wil je ook eens mee te wrakduiken dan is de kans groot dat je mij ook tegenkomt. Ik vindt het erg leuk nieuwe mensen te ontmoeten om samen te genieten van het verblijf op zee en het verkennen van de onderwaterwereld. Ik assisteer op allerhand manieren, zowel boven water als onder water. Ben je nog niet bekend met het Noordzeeduiken (wrakduiken) dan help ik je graag om die fantastische beleving mogelijk te maken.